Kreta

Kreta är Greklands största ö som i årtionden har lockat till sig svenskar. På Kreta finns fina stränder och historiska omgivningar. Kretaborna är mycket stolta över sin ö. Kretas unika historia och det långa avståndet till Athen gör att många Kretabor nästan ser på sin ö som om det vore ett självständigt land. Öns sydliga läge i medelhavet gör att somrarna blir mycket varma och vintrarna milda. Vårarna och höstarna är riktig sköna och är oftast varmare en den varmaste sommardag i Sverige. Kreta passar alla, oavsett om du väljer att åka charter med all inclusive eller om du bokar alla delar av din resa själv.

Kretas tre stora orter ligger på Kretas norra kust och heter Rethymnon, Chania och Heraklion.

Rethymnon

Rethymnon är en riktig pärla. Trots sina nästan 30 000 invånare är staden ganska lugn. Kreta var länge ockuperat venetianerna vilket har satt spår på Rethymnons arkitektur. Rethymnon har många fina venetianska hus och byggnader och den gamla borgen La Fortezza finns kvar. Rethymnon har en 11 kilometer lång sandstrand och här finns gott om mysiga restauranger. Gör din kväll oförglömlig genom att äta din middag i Rethymnons oerhört vackra hamn i solnedgången. Det är magiskt.

Chania

Chania är en underbar stad i sydeuropeisk stil med sin mix av grekiska, italienska och franska byggnader. Chanias hamn kunde lika gärna ha legat i Italien och den stora saluhallen i Chania har Marseilles berömda saluhall som förebild. Det finns ett myller av mysiga smala gränder att traska runt i för den som vill ta en paus från Chanias fina sandstränder. Chania har även gott om restauranger, bra shopping och uteliv.

Heraklion

Heraklion är den minst populära turistorten av de tre städerna trots att den räknas som Kretas huvudstad. Det beror förmodligen på att staden inte är speciellt vacker, men staden är full av liv och rörelse. I Heraklion ligger den härligt stökiga marknadsgata Agora som definitivt är värd ett besök och några kilometer utanför staden ligger det över 3000 år gamla Knossos. Knossos är Kretas mest berömda fornminnes attraktion som du inte får missa.

Hyra bil på semestern?

Att hyra en bil på semstern är ett klokt sätt att få se mer av turistorten och landet. Några tips för att hitta en billig hyrbil:

  1. Boka hyrbilen hemifrån.
  2. Jämför priser och bilar.
  3. Boka i god tid.

Vi rekommenderar Hyrabil.net när du ska hyra bil på semestern. De ställer hyrbilsföretagen mot varandra och pressar på så sätt priset. Prova själv, du kommer att bli förvånad över resultatet!